Back

REFLUKSI ACIDIK (GASTROEZOFAGEAL)

Postuar Sipas Spitali Amerikan - American Hospital Kosova Postuar në Info ,Marketing / 0 Komente

Teknikisht, urthi (thartira ose djegësira e lukthit) është simptoma që ndjeni kur acidi del nga lukthi dhe vjen lart. Ndryshe quhet refluksi i ezofagut. Refluksi është një irritim i ezofagut që shkaktohet nga acidi i lukthit. Kjo mund të shkaktojë një djegësirë të pakëndshme në pjesën e sipërme të abdomenit ose në pjesën e poshtme të eshtrave të gjoksit.

Me ndihmën e gravitetit, një valvul muskulor i quajtur sfinkteri i poshtëm ezofageal e mban acidin (thartirën) brenda në lukth. Ky sfinkter gjendet në vendin ku ezofagu takohet me lukthin. Normalisht hapet për kalimin e ushqimit në lukth ose për të lejuar gromësimën; pastaj mbyllet përsëri. Por, nëse sfinkteri hapet shumë shpesh ose nuk mbyllet mirë, acidi i lukthit mund të bëjë refluks (të shkojë lartë), ose të depërtojë në ezofag dhe të shkaktojë ndjenjën e djegies.

Djegësira e herëpashershme nuk është e rrezikshme, por urthi kronik ose sëmundja e refleksit gastroezofageal nganjëherë mund të çojë deri te probleme tjera serioze.

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fushat e kërkuara janë të shënuara *

Ju duhet të për të postuar komentin